Teoriprøven kan foregå på 2 forskellige måder, alt efter hvor henne i landet, du skal til prøve. Der har indtil 2024 kun været analoge teoriprøver, det vil sige, en skærm med billede på og oplæsning af spørgsmål og svarmuligheder, hvor man så krydser af med blyant og papir, hhv. ja eller nej. Denne type af prøver afholdes stadig nogle steder. Men nu er der kommet digitale prøver, som afholdes mange steder i Danmark.
Kort sagt, den store forskel på disse to typer af prøver, er at de analoge prøver, er med kuglepen og papir, ingen tekst, men en stemme der læser højt, og ja/nej afkrydsning og styrer tempoet.
Ved de digitale prøver skal du logge ind med MitID. Du kan selv både læse, og få læst spørgsmål og svarmuligheder højt. Du kan selv styre hvor lang tid du vil bruge på hvert spørgsmål, dog har du i alt 25min., ligesom i de analoge prøver. Du kan gå frem og tilbage i dine svar og du skal kun markere de svarmuligheder, du mener er rigtige. Billederne er animerede og er derfor i bedre kvalitet end de analoge prøvebilleder. Til den digitale prøve, får du svar med det samme på computeren, om du har bestået eller ej.
Er du i tvivl om hvilken type prøve, der er det sted, hvor du skal op? Så spørg din kørelærer.
1. Forberedelse er guld værd:
At være godt forberedt inden teoriprøven, kan være med til at begrænse nerverne, som kan opstå. Du kan øve teorien på mange måder. Bl.a. ved at cykle en tur og lægge mærke til skilte og forstå dem. Du kan også se efter vigepligter i dit område. Du kan også snakke med en fra dit kørekort hold, her kan I hjælpe hinanden med at forstå det, som er svært. Måske kan din ven forklare det, du ikke forstår, og omvendt.
2. Få adgang til en online teoriportal:
For at være godt forberedt, vil vi på det kraftigste anbefale, at du får adgang til en online teoriportal, hvor du kan øve en masse teoriprøver. Læg mærke til dine fejl og forstå dem. Har du gentagne fejl i specifikke emner, anbefaler vi, at du tager emneprøver, læser op på teorien og/eller spørger din kørelærer, hvis der er noget, du bare ikke kan få til at give mening.
Vi anbefaler, at du max. får 3 fejl., når du øver teoriprøverne, før du går op til prøve. Når du er nede på det antal fejl, har du opnået en god og bred forståelse for teorien. Man SKAL heldigvis ikke lave teoriprøven helt fejlfrit. Du må have op til 5 fejl, for at bestå.
3. Planlæg at øve - det kan betale sig:
Det er ikke alle, der har lige nemt ved, at sætte sig ned og øve teori. Selvom du måske kan finde mange andre ting, du hellere vil, er det vigtigt at prioritere, at øve teoriprøver, hvis du vil have en bedre chance for at bestå din teoriprøve. Det kan ganske simpelt betale sig at øve.
Sæt tid af nogle gange om ugen (alt efter hvor lang tid der er til din prøve). Læg mobilen i et andet rum, og find et sted hvor der er ro omkring dig. På den måde kan du bedre koncentrere dig, uden forstyrrelser.
4. Hav styr på det praktiske:
Vid på forhånd hvilken adresse teoriprøven er på, hvad tid det er, og hvad du skal medbringe. Du skal medbringe gyldigt pas, din ansøgning og din lektionsplan. Det er også en god idé, at planlægge i god tid, hvordan du kommer frem og tilbage.
At have styr på de helt basale praktiske ting, kan bidrage til, at du er mere afslappet på selve dagen og kan fokusere bedre på prøven.
5. Visualiser:
Hvis det er første gang, du skal op, kan det godt virke ekstra nervepirrende, fordi du ikke har prøvet det før. Dagene op til prøven kan du kan lave denne øvelse:
- Sæt dig et roligt sted.
- Gør det behageligt for dig selv, tag evt. et tæppe om dig, eller noget afslappende tøj på.
- Træk vejret så langsomt du kan, 10 vejrtrækninger i træk.
- Forestil dig det er dagen du skal til teori
- Visualiser at du tager afsted til teoriprøven, forestil dig at du er rolig og glæder dig, forestil dig hvordan prøvestedet ser ud, og forestil dig så prøvesituationen, at du sidder helt roligt under prøven og kommer ud bagefter igen.
På den måde bliver du faktisk en smule mere afslappet til prøven, da vores hjerner er så dumme, at den allerede tror den har oplevet det før, så derfor er det mindre “farligt” for den. Derved opnår du mere ro.
6. Sørg for at have tanket op:
Sørg for, at du er tanket fuldt op på mad, væske og søvn inden prøven. Der er ikke noget værre, end at være sulten, dehydreret og træt til sin prøve - det fjerner bare fokus fra prøven.
7. Hold datoen for dig selv:
Er du meget nervøs, er det en fordel, at det kun er få personer det ved, hvornår du skal til prøve. Det kan nemlig føles som et ekstra pres, at mange ved hvornår man skal op. Du skal tænke på dig selv - og så er det da bare en mega god overraskelse, hvis gamle farmor tror der er længe til du skal til prøve, men at du pludselig overrasker hende med, at du bestod.
8. Tænk over dit tøjvalg:
Har du noget tøj på, du føler dig godt tilpas i, smitter det af på den måde du agerer på. Du virker automatisk mere afslappet, fremfor hvis du har noget tøj på, du ikke føler dig tilpas i.
9. Vær beslutsom:
Når man bliver nervøs, kan mange have en tendens til at tvivle på sig selv, og derved rette sine svar. Rigtig ofte er det noget, eleverne dumper på, fordi de har en tendens til at rette deres rigtige svar, til noget forkert, fordi de er nervøse og usikre. Gå med din mavefornemmelse, din første indskydelse og stå ved det. Du kan øve, at være beslutsom, når du øver teoriprøver.
10. Læs/hør godt efter:
Når du tager prøven, skal du sørge for at læse spørgsmålene grundigt og tage dig tid til at forstå dem. Hvis du skal til den analoge prøve, så lyt rigtig godt efter. Undgå at skynde dig gennem prøven. Ét enkelt ord kan gøre hele forskellen. Du skal derfor være opmærksom på, hvad de spørger om, der er stor forskel på f.eks. “kan” og “skal”.
Ved at følge disse enkle råd og være konsekvent i din forberedelse, kan du øge dine chancer for at bestå din teoriprøve. Husk, at nøglen er at være godt forberedt, have tillid til dine evner og holde dig rolig under prøven. Vi ønsker dig held og lykke med din prøve, og vi er sikre på, at du vil klare dig godt!