Odense

Middelfart

Dit forløb

Om os

Tilmeld dig
Følg os på:
facebookinstagramyoutube

Højre vigepligt

15. juni 2023

Komplet guide til alt du skal vide om højre vigepligt

Nærmer du dig din teoriprøve om lidt? Eller vil du bare gerne være en mere sikker bilist, der kan sin højre vigepligt ude på færden? Så har vi hos Mrdrive.dk lavet en komplet guide, der hjælper dig med den vigtigste kunnen, når det gælder reglerne om højre vigepligt.

Hvad er højre vigepligt?

For at sige det med korte ord, er højre vigepligt en lov der betyder at du som bilist altid skal holde tilbage for bilister der kommer fra din højre side. Dette er især gældende ved veje som villakvarterer, hvor der ikke er skiltet eller nogen anden form for indikering af, at andre bilister har ubetinget vigepligt. Her gælder reglen for højre vigepligt.

OBS: Mange danske bilister er ikke sikre på reglen om højre vigepligt ude i trafikken, og dette skyldes desværre misforståelser og nogle gange endda ulykker, som vi kan undgå ved at have højre vigepligt på rygraden.

Dykker vi lidt mere ned i selve den danske færdselslov, er højre vigepligt en ud af to vigepligter, som er vigtige at overholde i trafikken.

Rettere sagt, siger færdselsloven § 26, Stk. 4 ordret:

“Når kørende i andre tilfælde færdes på en sådan måde, at deres færdselsretninger skærer hinanden, har føreren af det køretøj, der har det andet køretøj på sin højre side, vigepligt (højrevigepligt)”

Vær dog altid opmærksom på at læse trafikken og orientere dig, inden du blindt stoler på din bilist fra venstre side overholder højre vigepligt. Det kan desværre være meget sandsynligt, at bilisten fra venstre side ikke er opmærksom på reglen, og derfor kan det ende galt for jer begge to. Sørg derfor altid for at orientere dig grundigt, og hold øjenkontakt med den anden bilist, før du tager din beslutning om at køre over en vej med højre vigepligt.

I disse situationer har du altid højre vigepligt

Som regel siger man, at der er højre vigepligt alle steder på vejen, hvor der IKKE er ubetinget vigepligt. Du har altid højre vigepligt, hvis der ikke er nogen afmærkning eller skiltning, som indikerer noget andet. Du har altid højre vigepligt hvis du nærmer dig et vejkryds uden lysregulering, eller hvis lysreguleringen er gået ud, hvor ubetinget vigepligt ikke er afmærket eller skiltet for.

Kort sagt: Du har højre vigepligt, hvor der ikke er bestemt andet. Højre vigepligt findes som regel i Villa og beboelsesområder. 

Her er nogle konkrete eksempler på, hvornår højre vigepligt gælder:
Umarkeret kryds: Når du nærmer dig et umarkeret vej-kryds, det vil sige et kryds, hvor der ikke er nogen skilte, vejmarkeringer eller lysregulering, der angiver vigepligtsforhold, gælder højrevigepligten. Det betyder, at du skal lade køretøjer, der kommer fra højre, køre først.

Kryds med samme prioritet: Hvis du nærmer dig et kryds, hvor alle veje er af samme type og har samme prioritet, og der ikke er nogen skiltning eller signaler, der angiver andet, gælder højrevigepligten også.

T-kryds: Hvis du kører på en vej, der ender i et T-kryds, og du vil fortsætte ligeud eller dreje til venstre, skal du give plads til køretøjer, der kommer fra højre på den vej, du vil ind på.

Hvis du kører ud på en strand eller lignende.

Derudover så kræver det, at vi IKKE har ubetinget vigepligt i forvejen. Så det vil sige at du skal sikre dig følgende:

- At du ikke kører ud fra en parkeringsplads

- At du ikke kører ud fra en ejendom

- At der ikke er nogen færdselstavler der indikerer ubetinget vigepligt

- At du ikke kører ud fra en tankstation eller lignende situationer

- At du ikke kører ud fra en gågade eller lignende situationer

- At du ikke kører ud fra en underordnet vej, f.eks. sti eller lignende

- At du ikke kører over en cykelsti, rabat eller fortov

Hvad skal du være særligt opmærksom på ved højre vigepligt?

Er lysreguleringen gået ud i et kryds, gælder reglen for højre vigepligt altid, hvis følgende ikke er oplyst:

- Der er tydelig afmærkning eller skiltning (f.eks. stopskilte eller hajtænder) som viser at der er ubetinget vigepligt.

Hvorfor skal du overholde din højre vigepligt?

Kender du til reglen om højre vigepligt, kan du være med til at reducere dumme misforståelser og uheld i trafikken. Mange danske bilister har glemt eller kendes ikke ved denne regel. Derfor er det vigtigt at du som bilist er opmærksom på dette, næste gang du kører ud i trafikken og færdes. Vi sikrer en meget mere tryg og sikker færden derude på vejene, og i tilfælde af situationer hvor ting kan være lidt uklare, har vi højre vigepligt reglen, som kan sikre en vis orden og system.

Man har gennem mange år fundet ud af, at vigepligtsreglerne skaber mere ro og sikkerhed på vejene. Højre vigepligt blev vigtigst af alt indført for at gøre det nemmere og mere sikkert at færdes på vejene, når man ved som bilist at man skal holde tilbage for bilister/trafikanter fra højre side, og man har forkørselsret over alle bilister/trafikanter fra venstre side.

Bøde for overtrædelse af højre vigepligt

Overholder du ikke denne færdselsregel om vigepligt, kan du ende med at skulle betale en bøde på 2.000 kr. og et klip i kørekortet. Derudover skal du betale 500 kr. til offerfonden. Sørg for at du altid har din regel om vigepligt i tankerne, når du kører bil.

Man kan i værste tilfælde godt få frakendt sit kørekort i tilfælde af en ulykke, hvor man har tilsidesat vigepligten.
Læs mere om generhvervelse af kørekort her. 

Er der højre vigepligt i rundkørsler?

Nej, du har altid ubetinget vigepligt i rundkørsler. Sørg for altid at holde tilbage for bilisterne, indtil der er fri bane for dig til at du kan komme ud i vejbanen.

Tilmeld dig vores hold i dag

Er du ikke startet til teori endnu? Hos Mrdrive.dk har vi en elevtilfredshed på 99 % og sikre dig al den nødvendige viden, for at du kan bestå sikkert til din teoriprøve. Tilmeld dig et af vores hold i dag!

Tilmeld dig i dag
Rami fra Mrdrive køreskole i Odense og Middelfart
Del artikel:

Odense

Odense Banegård Center
Østre Stationsvej 27, 2. sal
5000 Odense C

Middelfart

Middelfarts Midtpunkt
Jernbanegade 71 - 75, nr. 9
5500 Middlefart
crossmenu